Un passeig per TESO

 

TESO 2.0, finances personals i cartera de valors en línia

 

La Web 2.0 ens regala cada vegada més programes en línia, és a dir, programes que s'usen des del navegador d'Internet, sense necessitat d’instal·lar res a l'ordinador. TESO 2.0 és un programa de comptabilitat personal i cartera de valors gratuït, amb funcions avançades que el diferencien de la majoria dels programes del seu segment.

Destaquen en aquesta aplicació la versatilitat per a tractar operacions en divises, la cartera de valors (inclosa l'actualització automàtica de les cotitzacions de les accions) i la possibilitat de carregar els extractes del banc per a conciliar-los, totes aquestes funcions que només solen estar disponibles en programes professionals. Si les seves finances són mitjanament complexes o simplement es pren els seus comptes seriosament, consideri utilitzar TESO.

Principal.png

La pantalla principal de TESO li informarà de l'estat dels seus comptes, les cotitzacions, les despeses de l'últim me. També l’ avisarà dels descoberts que pugui  haver-hi en els pròxims 7 dies.

Per què usar un programa en línia?

Perquè es pot utilitzar des de qualsevol ordinador, inclòs el de l'oficina o el d'un cibercafè. Perquè dóna igual el sistema operatiu de l'ordinador, mai cal actualitzar versions (d'això s'encarrega el webmaster) i perquè les seves dades estaran més segures en el servidor que en el disc dur de casa… o és que mai ha perdut un arxiu?

El repte per a un programa en línia de comptes personals és sempre la privacitat i confidencialitat i açò en TESO està resolt mitjançant l'anonimat. No es demanen dades personals en l'alta de l'usuari ni cal utilitzar-los en l'ús normal. Per descomptat que mai se'ns demanaran números de compte ni targetes i fins a l'adreça de correu electrònic és opcional.

 

Ús bàsic de TESO

Després de registrar-nos i obtenir un usuari, accedim a l'aplicació. La primera vegada que iniciem sessió se'ns oferirà un assistent per a configurar TESO que ens suggereix, en primer lloc, una llista de conceptes per a classificar els nostres ingressos i despeses. Triem la llista denominada “Llar”. A continuació ens demana que definim els comptes bancaris, targetes de crèdit, comptes d'efectiu (o de caixa) i de valors, sempre utilitzant àlies i sense donar els codis del banc. A partir d'aquest moment ja es poden anotar les despeses i ingressos.

L'assistent ens convida a definir almenys un compte d'efectiu per als diners que portem en la butxaca, de manera que podem apuntar les despeses que paguem en efectiu.

Movimientos_01.png

La finestra d'entrada de moviments ens permet anotar les operacions pel sistema habitual de partida doble

Anotar tots i cada un de les despeses és pesades i per a evitar-ho hi ha les previsions, que ens generen els apunts corresponents a rebuts periòdics (llum, gas…) i les liquidacions de les targetes de crèdit. Gràcies a les previsions, quan consultem els extractes dels comptes en TESO veiem no sols els diners que hi ha, sinó el que hi haurà en el pròxim mes si es compleixen les previsions, que són les línies que es mostren en blau.

e2.png

Cartera de valors

TESO actualitza diàriament les cotitzacions de més de 1000 valors de les principals borses europees i americanes al tancament dels mercats. Anoti les seves operacions de compra i venda de valors i TESO li informarà diàriament del valor de la seva cartera i les plusvàlues o minusvalideses realitzades i latents. La pantalla del denominat “Broker TESO” és molt senzilla d'utilitzar.

Broker_01.png

La secció superior ens mostra les accions en cartera, l'última cotització de cada una d'elles, el valor total de la cartera i les plusvàlues latents, calculades pel mètode FIFO. En la secció central es pot consultar l'històric d'operacions d'un valor concret, amb les plusvàlues realitzades en cada operació de venda i, finalment, en el part inferior, hi ha una entrada senzilla d'operacions.

Com tot en TESO, la cartera de valors és multidivisa. Si té accions que cotitzen en euros, dòlars i lliures, per exemple, TESO és el seu programa.

 

Operacions en divises

TESO actualitza diàriament les cotitzacions de les principals divises, tal com les publica el Banc de la Reserva Federal de Nova York. També pot manejar divises no convertibles, si bé llavors cal actualitzar a mà els tipus de canvi. Si alguna vegada ha estat expatriat o si viatja a països amb monedes no convertibles, es farà una idea precisa d’aquest problema.

Els comptes d'efectiu (o de caixa) poden mantenir saldos en diverses divises. Quan ingressem dòlars en el banc aquest els converteix a euros abans d'ingressar-los, de manera que tot el que hi ha al banc són euros. Però en la butxaca podem tenir simultàniament dòlars i euros i així se'ls maneja TESO.

Les compres de divises s'introdueixen en TESO des de la finestra general d'entrada de moviments, indicant el nombre de dòlars que s'adquireixen i el que ens cobra per ells el banc:

MD1.png

A partir d'aquest moment, tot el que gastem pagant en efectiu ho gravarem com una compra qualsevol indicant els imports en dòlars. TESO gestionarà la conversió a euros (no serà necessari omplir la columna “al canvi”) i ens mantindrà informats de les pèrdues i guanys per diferències de canvi.

Si consultem els extractes dels comptes d'efectiu, en el part inferior ens informa dels saldos en cada una de les divises que mantenim.

a.png

TESO permet mantenir comptes bancaris denominades en diverses divises i consolidar la posició de totes elles.

 

Càrrega d'extractes bancaris

Aquesta és la funció que, normalment, marca la diferència entre un programa professional i un de consum per a comptabilitat personal. TESO permet la càrrega d'extractes bancaris per a comparar-los amb les despeses que tenim anotats, incloses les previsions. Ens assegurem així que està tot anotat i controlem al banc i els proveïdors, em van passar el rebut en data?, és per l'import que vaig contractar?

A Espanya, els bancs publiquen els seus extractes en el format:  Norma 43 de l'Associació Espanyola de Banca. Molts bancs en línia(Santander, Sabadell, Ibercaja, Bankinter empreses, etc) permeten als usuaris descarregar-se un fitxer amb els seus extractes en aquest format. Els fitxers poden incorporar-se a TESO i comparar-los amb allò que s'ha anotat en la pantalla de conciliació. És un procés en duess passes que podria ser directe, si bé d'aquesta manera mantenim a TESO al marge del que són els nostres codis i claus bancàries.

Casa_01.png

Les funcions que incorpora aquesta pantalla són molt potents. Es poden anar marcant els moviments en ambdues columnes per a conciliar-los i, en fer-ho, es corregiran les dates i imports que teníem anotats per a reflectir els reals. Si falta algun apunt per anotar, polsant el botó “+” s'obri una finestra de moviments amb totes les dades que subministra el banc, en la qual només cal afegir el concepte d'ingrés o despesa i quedarà incorporat a TESO. També permet editar els moviments individuals de TESO.

Conciliacion_01.png

El control de despeses

Potser la funció més concisa de totes. TESO es  presenta en la seva pàgina principal com un programa de tresoreria, no de comptabilitat i aquí és on li traeixen els seus orígens. El paper del tresorer en una empresa no és esbrinar en què es gasta els diners, sinó assegurar-se que hi ha liquiditat suficient per a afrontar tots els pagaments. I dit açò, permeta's un moment de sinceritat, no és aqueix el seu paper en la seva família?

Els informes de TESO no tenen bons gràfics però, a canvi, es poden desar tots en Excel, on és fàcil preparar-los. Existeixen llistats per conceptes i mesos d'ingressos i despeses, entre els quals destaca la projecció de saldos. Partint dels saldos actuals i aprofitant les previsions d'ingressos i despeses, TESO li prepararà un informe amb els diners que disposarà en els pròxims dotze dies, setmanes o mesos, amb detall de comptes i totals i el desglossament dels moviments periòdics. Aquest informe la permetrà anticipar descoberts i ordenar les transferències que necessiti per a no incórrer en ells.

x.png

Altres funcions

La resta de funcions de TESO són aquelles que es poden esperar d'un programa de tresoreria o comptabilitat personal. Es poden personalitzar els colors de l'interfície, el mètode de càlcul de les plusvàlues i diferències de canvi, el tractament de les cotitzacions, etc. Una funció poc habitual és la possibilitat de descarregar-se totes les seves dades al PC en una base de dades Access, que podrà fer servir com a còpia de seguretat.

Disposa de molta més informació en la pròpia aplicació. La pantalla de benvinguda ens informa de les notícies i novetats del programa i tant a l'ajuda en línia com en el bloc (www.tesoweb.blogspot.com) podrà trobar consells pràctics sobre l'ús de TESO.

bl.png